Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Nasze imprezy/Nasze konkursy/Nasz patronat/Obwieszczenia/Praca/Przetargi/Ogłoszenia SMS

Fundusze Europejskie/Redakcja/Prenumerata/Biuro ogłoszeń/Cennik ogłoszeń/Napisz do nas/Promocja/Śpiewnik biesiadny

7 sierpnia 2020r., imieniny: Doroty, Kajetana, Donata

Informator/E-kontakty/Niezbędnik/To ciekawe!

Informator

Niezbednik

Ogłoszenia w rubryce „Oddam” zamieszczamy bezpłatnie. Treść można przesłać na adres: redakcja@kontakty-tygodnik.com.pl lub podać telefonicznie: 86 216 – 42 – 43

...wejdź do działu

Opieka Niemcy Legalnie. Tel. 725 – 248 – 935 (fak.00065/19-o-i)

...wejdź do działu

Ogłoszenia w rubryce „Przyjmę” zamieszczamy bezpłatnie. Treść można przesłać na adres: redakcja@kontakty-tygodnik.com.pl lub podać telefonicznie: 86 216 42 43

...wejdź do działu

Kuchnia Polska

Kurczak w sezamie (losowo wybrane)


Marynata:
- 1 pierś z kurczaka (kroimy na 1,5 cm kawałki)
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu winogronowego lub wytrawnego wina
- kilka kropel oleju sezamowego
- 2 łyżki mąki (ja użyłem tortowej)
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki wody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka oleju roślinnego

Składniki dobrze wymieszać, a następnie wstawić do lodówki na godzinę.

Sos:
- plastry imbiru (im więcej tym ostrzej, równie dobrze można dodać plastry czosnku)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu z ryżu
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka sosu chili
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szklanki cukru

Składniki dobrze wymieszać a następnie wstawiam do lodówki na jedną godzinę.
Dodatki: według uznania można dodać brokuły lub fasolkę szparagową albo kalafior.

Sposób przyrządzania:
Po godzinie wyciągamy marynatę z lodówki. W rozgrzany w rondlu olej do 220 stopni wrzucamy kawałki kurczaka. Gdy tylko się zarumienią, od razu wyciągamy na rozłożony papier, żeby obeschły z tłuszczu. Pokrojone brokuły (kalafior lub fasolkę szparagową) wkładamy na głęboką patelnię, smażymy na wolnym ogniu, aż będą miękkie, zalewamy sosem, mieszamy do zagotowania. Dodajemy kawałki kurczaka. Gdy potrawa się wymiesza i usmaży, wyjmujemy ją na talerze i posypujemy prażonymi nasionami sezamu.

Nadesłał: krzyk246


Lista dań:


Zdjęcie z konkursu

Filmy (108)

Z powodu choroby zamienię M-3, IV piętro, ul. Dmowskiego, Łomża, na M-4 parter. Tel. 603 – 446 – 934 (fak/sms)

...wejdź do działu

Frankfurt n/Menem i okolice – soboty, środy, 85 747 – 43 – 63, 602 – 681 – 677 (fak.00003/19-o-i)

...wejdź do działu

Rzeźnia kupi bydło ze skierowaniem do uboju z konieczności. Tel. 511 – 075 – 866, 518 – 879 – 043 (fak.00092/19-o-i)

...wejdź do działu

PRODUCENT SIATKI OGRODZENIOWEJ. Bramy, słupki, PANELE OGRODZENIOWE. 86/216 22 27, 604 231 333 www.siatki-stal.pl (fak.00080/19-o-i)

...wejdź do działu

Copyright © Kontakty / Webmaster _duszek