Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Nasze imprezy/Nasze konkursy/Nasz patronat/Obwieszczenia/Praca/Przetargi/Ogłoszenia SMS

Fundusze Europejskie/Redakcja/Prenumerata/Biuro ogłoszeń/Cennik ogłoszeń/Napisz do nas/Promocja/Śpiewnik biesiadny

23 marca 2017r., imieniny: Oktawiana, Pelagii, Zbisława

Informator/E-kontakty/Niezbędnik/To ciekawe!

Informator

Niezbednik

Sprzedam słomę i siano, 609 – 751 – 465 (fak.00046/17-o-i)

...wejdź do działu

Kredyty dla rolnika, szybka decyzja, duża kwota. Oferta wielu banków, tel. 608 – 277 – 645, Zambrów (fak.00032/17-o-i)

...wejdź do działu

Transport maszyn rolniczych, 514 – 805 – 123 (fak.00045/17-o-i)

...wejdź do działu

Zatrudnię mężczyznę w gospodarstwie rolnym, tel. 515 – 830 – 196, 696 – 619 – 679 (p-000452-o-i)

...wejdź do działu

Sonda

Czy jesteś za likwidacją gimnazjów?

  • Tak
  • Nie
  • Nie mam zdania

Twój przepis kulinarny


Wyślij swój przepis kulinarny


Kurczak w sezamie

Marynata:
- 1 pierś z kurczaka (kroimy na 1,5 cm kawałki)
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu winogronowego lub wytrawnego wina
- kilka kropel oleju sezamowego
- 2 łyżki mąki (ja użyłem tortowej)
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki wody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
Składniki dobrze wymieszać, a następnie wstawić do lodówki na godzinę.

Sos:
- Plastry imbiru (im więcej tym ostrzej, równie dobrze można dodać plastry czosnku)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu z ryżu
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka sosu chili
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szklanki cukru
Składniki dobrze wymieszać a następnie wstawiam do lodówki na jedną godzinę.

Dodatki:
według uznania można dodać brokuły lub fasolkę szparagową albo kalafior.

Sposób przyrządzania:
Po godzinie wyciągamy marynatę z lodówki. W rozgrzany w rondlu olej do 220 stopni wrzucamy kawałki kurczaka. Gdy tylko się zarumienią, od razu wyciągamy na rozłożony papier, żeby obeschły z tłuszczu. Pokrojone brokuły (kalafior lub fasolkę szparagową) wkładamy na głęboką patelnię, smażymy na wolnym ogniu, aż będą miękkie, zalewamy sosem, mieszamy do zagotowania. Dodajemy kawałki kurczaka. Gdy potrawa się wymiesza i usmaży, wyjmujemy ją na talerze i posypujemy prażonymi nasionami sezamu.

Nadesłał: krzyk246



Zdjęcie z konkursu

Filmy (97)

Gospodarstwo Rybicki. Lokal do wynajęcia 46m2, miejsce na reklamę 2,20x4m. Ryby wędzone, mrożone, żywe, przetworzone, materiał zarybieniowy. Ul. Wojska Polskiego 96, tel. 511 – 212 – 467 (fak.00056/17-o-i)

...wejdź do działu

Sprzedam betoniarnię w Łomży, 600 – 257 – 256, 602 – 641 – 640 (fak.00057/17-o-i)

...wejdź do działu

Ogłoszenia w rubryce „Przyjmę” zamieszczamy bezpłatnie. Treść można przesłać na adres: redakcja@kontakty-tygodnik.com.pl lub podać telefonicznie: 86 216 42 43

...wejdź do działu

Ogłoszenia w rubryce „Oddam” zamieszczamy bezpłatnie. Treść można przesłać na adres: redakcja@kontakty-tygodnik.com.pl lub podać telefonicznie: 86 216 – 42 – 43

...wejdź do działu

Copyright © Kontakty / Webmaster _duszek