Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Nasze imprezy/Nasze konkursy/Nasz patronat/Obwieszczenia/Praca/Przetargi/Ogłoszenia SMS

Fundusze Europejskie/Redakcja/Prenumerata/Biuro ogłoszeń/Cennik ogłoszeń/Napisz do nas/Promocja/Śpiewnik biesiadny

23 czerwca 2017r., imieniny: Wandy, Zenona, Prospera

Informator/E-kontakty/Niezbędnik/To ciekawe!

Informator

Niezbednik

Ogłoszenia w rubryce „Przyjmę” zamieszczamy bezpłatnie. Treść można przesłać na adres: redakcja@kontakty-tygodnik.com.pl lub podać telefonicznie: 86 216 42 43

...wejdź do działu

Wykopy, plantowanie, tel. 602 – 554 – 909 (fak.00162/17-o-i)

...wejdź do działu

Sprzedam las, tel. 600 – 062 – 532 (p-000480-o-i)

...wejdź do działu

Sprzedaż energooszczędnych domów pod Warszawą, 22 331 – 76 – 11, www.domynarataja.pl (fak.00175/17-o-i)

...wejdź do działu

Sonda

Czy jesteś za likwidacją gimnazjów?

  • Tak
  • Nie
  • Nie mam zdania

Twój przepis kulinarny


Wyślij swój przepis kulinarny


Kurczak w sezamie

Marynata:
- 1 pierś z kurczaka (kroimy na 1,5 cm kawałki)
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu winogronowego lub wytrawnego wina
- kilka kropel oleju sezamowego
- 2 łyżki mąki (ja użyłem tortowej)
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki wody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
Składniki dobrze wymieszać, a następnie wstawić do lodówki na godzinę.

Sos:
- Plastry imbiru (im więcej tym ostrzej, równie dobrze można dodać plastry czosnku)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu z ryżu
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka sosu chili
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szklanki cukru
Składniki dobrze wymieszać a następnie wstawiam do lodówki na jedną godzinę.

Dodatki:
według uznania można dodać brokuły lub fasolkę szparagową albo kalafior.

Sposób przyrządzania:
Po godzinie wyciągamy marynatę z lodówki. W rozgrzany w rondlu olej do 220 stopni wrzucamy kawałki kurczaka. Gdy tylko się zarumienią, od razu wyciągamy na rozłożony papier, żeby obeschły z tłuszczu. Pokrojone brokuły (kalafior lub fasolkę szparagową) wkładamy na głęboką patelnię, smażymy na wolnym ogniu, aż będą miękkie, zalewamy sosem, mieszamy do zagotowania. Dodajemy kawałki kurczaka. Gdy potrawa się wymiesza i usmaży, wyjmujemy ją na talerze i posypujemy prażonymi nasionami sezamu.

Nadesłał: krzyk246



Zdjęcie z konkursu

Filmy (101)

Belgia, Niemcy, Holandia, soboty, niedziele, poniedziałki, środy, czwartki – klimatyzacja, DVD, 85 747 – 00 – 01, 602 – 664 – 771 (fak.00001/17-o-i)

...wejdź do działu

Wylęgarnia drobiu Marianowo prowadzi zapisy i sprzedaż kurcząt oraz kurek odchowanych, 86 219 – 13 – 92, 604 – 750 – 281, 608 – 620 – 245 (fak.00133/17-o-i)

...wejdź do działu

Ogłoszenia w rubryce „Oddam” zamieszczamy bezpłatnie. Treść można przesłać na adres: redakcja@kontakty-tygodnik.com.pl lub podać telefonicznie: 86 216 – 42 – 43

...wejdź do działu

Mężczyzna do pracy w gospodarstwie, tel. 515 – 830 – 196 lub 696 – 619 – 679 (p-000526-o-i)

...wejdź do działu

Copyright © Kontakty / Webmaster _duszek